Gästkrönika: Dags att fimpa tobaksaktier!


”En bransch som inte betalar för de skador den åsamkar kommer aldrig att över tid lämna en god avkastning.” Det skriver Mats Andersson, tidigare vd för Fjärde AP-fonden, i en gästkrönika här på YmT:s webbplats:

 

Dags att fimpa tobaksaktier!

Under det senaste decenniet har hållbarhet hamnat i fokus hos pensionsfonder världen över. För en långsiktig placerare är hållbarhet ett sätt att minska risker och på sikt öka avkastningen.

Det finns många vägar att adressera hållbarhet som pensionsförvaltare. Flera fonder tar på sig rollen som en engagerad ägare och försöker påverka bolag i rätt riktning. Det gäller till exempel i enskilda frågor som klimatet, att bekämpa barnarbete och valet av rätt styrelseledamöter i bolaget.

Min personliga uppfattning är att det inte finns bara en enda modell för hur hållbarhet skall uppnås. Den bästa vägen framåt är att låta ”100 blommor blomma”. Det viktiga är att man som placerare använder sin möjlighet att påverka.

På ett område finns det emellertid inte någon möjlighet att välja och det gäller hanteringen av innehav i tobaksbolag! Tobak hör helt enkelt inte hemma i en portfölj hos en ansvarstagande pensionsfond.

Det finns företrädare för pensionsfonder som hävdar att bästa sättet framåt är att engagera sig som ägare i tobaksbolagen. Detta i syfte att få dem att uppträda mer ansvarsfullt.

Det finns minst två problem med det resonemanget.

För det första skulle ett engagemang innebära att man drev frågan om att bolagen skulle upphöra med sin verksamhet, vilket aldrig kommer att hända. Tobak är och har alltid varit en hälsorisk för samhället och därmed för de som äger aktier i dessa företag. Tobak är ett av få undantag där ägarengagemang helt enkelt inte fungerar och aldrig kommer att göra det.

För det andra är möjligheterna att komma till tals med bolagen och påverka val av styrelseledamöter obefintliga. Under mina 15 år som pensionsförvaltare har jag inte sett ett enda konkret exempel på pensionsfonder som engagerat sig som ägare i tobaksbolag och nått någon framgång.

Det viktigaste skälet till att inte äga tobaksaktier är dock att det inte kommer att vara en bra placering vad gäller avkastning. En bransch som inte betalar för de skador den åsamkar kommer aldrig att över tid lämna en god avkastning. Bolagen bedriver en verksamhet som befinner sig i stark och tilltagande motvind.

På Fjärde AP-fonden valde vi, allt för sent skall erkännas, att sälja ut våra innehav i tobaksindustrin. Ett enkelt beslut för den som kan vara långsiktig. För i ett längre perspektiv kommer tobaksaktier att vara en förlorare.

Mats Andersson, vice ordförande i stiftelsen Global Challenges, tidigare vd för Fjärde AP-fonden

 

 

 

Aktuellt

 • Yrkesföreningarna i Almedalen 2017

  Precis som tidigare år kommer Yrkesföreningar mot Tobak och dess fem medlemsföreningar att synas och höras under Politikerveckan i Almedalen i Visby. Psykologer mot Tobak, Sjuksköterskor mot Tobak och Tandvård […]

  Läs vidare
 • Lärare i debattartikel: Bekämpa tobaksskadorna lika systematiskt som TBC!

  Bekämpa tobaksepidemin lika systematiskt som när TBC besegrades! Den uppmaningen framför Ingrid Talu och Björn Sundin, båda från Lärare mot Tobak, i en debattartikel i Upsala Nya Tidning 31 maj, […]

  Läs vidare
 • Tobaksfria dagen sätter fokus på nya frågor

  I fattiga familjer kan i många länder utgifterna för att köpa tobak motsvara en tiondel av de totala hushållsutgifterna och göra att det blir mindre kvar till mat, utbildning och […]

  Läs vidare

Från vårt Facebook-flöde

Askkoppar för rökare på stranden i Portugal. Kommunen har tröttnat på att leta fimpar i sanden och ställer ut plaststrutar. Allra bäst vore om vi slapp rökning på badstränderna i sommar, vad säger ni?

Just nu: Tdl Shariel Sayardoust disputerar. Hennes avhandling visar att rökares implantat inte läker lika bra som ickerökares. http://plus.lj.se/news.jsf?nodeId=24514&childId=24660 Opponent: Lyndon F. Cooper, University of Illinois at Chicago, Chicago, USA Handledare: Peter Thomsen, Omar Omar och Ola Norderyd Betygsnämnd: Maria Ransjö, Leif Jansson och Peter Nilsson

Besök våra hemsidor

Adress

Yrkesföreningar mot Tobaks Kansli
Box 738
101 35 Stockholm, SWEDEN

Besöksadress

Klara Östra Kyrkogata 10
Stockholm

Kontakt

Tel: +46 (0) 8 669 81 58
E-post: info@ymtkansli.org